Δελτίο Τύπου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

                              Θεσσαλονίκη 09-09-2020

Η καινούργια σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες με την επιστροφή του συνόλου των μαθητών/τριών στα σχολεία ΠΕ και ΔΕ, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας του covid-19. Η παρούσα κατάσταση είναι σαφώς δυσμενέστερη από εκείνη του Μαΐου, γιατί τα ημερήσια κρούσματα του ιού είναι πολύ περισσότερα, με αποτέλεσμα και η διασπορά του να είναι δύσκολα ελεγχόμενη.

Ενώ οι συζητήσεις στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας για τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλής λειτουργίας των σχολείων σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε. είναι μαραθώνιες, δυστυχώς, η σημερινή πραγματικότητα στα σχολεία μαρτυρά ότι καμία ουσιαστική συνεργασία δεν υπήρξε στη διάρκεια του καλοκαιριού μεταξύ των φορέων υγείας, δήμων, των Δ/ντών σχολείων, καθώς και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, για την εξεύρεση λύσεων υπέρ της καλύτερης δυνατής λειτουργίας των σχολείων, με γνώμονα την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι σχολικές καθαρίστριες ακόμα και σήμερα δεν είναι στις θέσεις τους, δεδομένο που ανησυχεί τους εκπαιδευτικούς για την έγκαιρη καθαριότητα και απολύμανση των χώρων των σχολείων. Ακόμα και η επικαιροποιημένη ΚΥΑ 33 άρθρων για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων δεν παρέχει καμία πρόταση για καθημερινές εκπαιδευτικές διαδικασίες, όπως η αποχώρηση των μαθητών, που κάποτε ήταν απλές, αλλά τώρα χρειάζονται ιδιαίτερο σχεδιασμό. Επίσης, οι αντικρουόμενες απόψεις της επιστημονικής κοινότητας για τις επιπτώσεις της καθημερινής και πολύωρης χρήσης της μάσκας έχουν οδηγήσει στη δημιουργία αντιδράσεων από μία ομάδα γονέων, τις οποίες οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν από τις 14 Σεπτεμβρίου και μετά, την ίδια στιγμή που η Υπουργός θα παρευρίσκεται στον αγιασμό κάποιου σχολείου για την καθιερωμένη δήλωση στα ΜΜΕ ότι όλα βαίνουν καλώς.

Φτάσαμε, επομένως, στο παραπέντε συζητώντας για τον αριθμό μασκών που θα μοιραστούν στους μαθητές και για παγουρίνια, όταν γειτονικές χώρες δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για να προσλάβουν επαρκές εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ώστε για την τήρηση των αποστάσεων να μειωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα. Η αποστασιοποίηση και ο μη συνωστισμός σε έναν χώρο είναι, άλλωστε, τα κλειδιά για την προστασία από τον ιό, σύμφωνα με όλη την επιστημονική κοινότητα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Κ.Π.Ε.) επισημαίνει τα ακόλουθα:

  • Να προσληφθούν άμεσα επιπλέον αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με τμήματα έως 15 μαθητές σε μεγάλες αίθουσες και έως 10 σε μικρές αίθουσες.
  • Να προσληφθούν νοσηλευτές ως υπεύθυνοι διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων Covid-19 στα σχολεία.
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές για την απρόσκοπτη αγορά όλων των αναγκαίων υλικών προφύλαξης από τον covid-19 (όπως αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, θερμόμετρο υπερύθρων κ.ά.).
  • Να διενεργούνται δωρεάν τεστ για τον covid-19, όταν παρουσιάζεται ύποπτο κρούσμα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Να γίνει σταδιακή αντικατάσταση όλων των 2/θέσιων θρανίων με μονοθέσια.

                                                        Το Δ.Σ της Ο.Κ.Π.Ε.

Posted in Χωρίς κατηγορία.