ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

                                                                  Θεσσαλονίκη, 03-01-2021                                                                                   

Δελτίο Τύπου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Πέτσαςανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι η Κυβέρνηση προγραμματίζει το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, ενώ η συνεδρίαση της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για το συγκεκριμένο θέμα  είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι δεν κατάφερε στην προηγούμενη συνεδρίασή της να σχηματίσει ομόφωνη εισήγηση για τα σχολεία . Κάποιοι επιστήμονες απαντούν με επιφυλακτικότητα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το άνοιγμα των σχολείων και άλλοι απαντούν ξεκάθαρα, φωνάζουν κυριολεκτικά ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν είναι ασφαλές στην παρούσα φάση, γιατί δεν έχουν αποτυπωθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα, κάτι που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα ή και αργότερα. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο αντίκτυπος των εορτών θα είναι αρνητικός και θα υπάρχει τεράστια διασπορά. Η κυβέρνηση σε όλες αυτές τις προειδοποιήσεις απαντάει με την αύξηση των περιοριστικών μέτρων, μήπως και μπορέσουν να εξισορροπήσουν οποιονδήποτε αρνητικό αντίκτυπο των εορτών, με στόχο να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων. Όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται στα παράθυρα των τηλεοπτικών παραθύρων μόνο δυσπιστία και φόβο γεννάει στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στους ίδιους τους γονείς. Τελικά, μετράει η γνώμη των ειδικών ή όχι;

 Οι εκπαιδευτικοί είναι οι πρώτοι που θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία, γιατί είναι αυτοί που πρώτοι από όλους αποδεδειγμένα ενδιαφέρονται για τη συναισθηματική κατάσταση των μαθητών τους, την ανάπτυξη της κοινωνικοποίησής τους και την κατάκτηση της γνώσης. Όμως, τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν, μόνο όταν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεσμευτεί ως προς τον πρωταρχικό στόχο που δεν μπορεί να είναι άλλος από την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Δυστυχώς όμως, δεν ειπώθηκε κάτι καινούργιο για τον τρόπο διασφάλισης της υγείας τους. Επίσης, δεν έχει γίνει κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία όλο αυτό το διάστημα ώστε να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία με πιο ασφαλείς όρους. Τέλος, τίθεται εύλογα το ερώτημα  γιατί θα πρέπει να υπάρχουν οριζόντια μέτρα και να μην εξειδικεύονται ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

 Με αυτά τα δεδομένα το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Καθηγητών Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας (Ο.Κ.Π.Ε) ζητάει από το Υπουργείο να εξασφαλίσει τα εξής:

  • Δωρεάν covid-test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα ή εκ περιτροπής διδασκαλία όσο διάστημα κρατήσει η έξαρση της πανδημίας.
  • Επιπλέον εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία.

 Ας μην επιβαρυνθεί, επομένως, και άλλο η κοινωνία με το άνοιξε-κλείσε τα σχολεία και με μέτρα που δεν αποδίδουν. Τι νόημα έχει να ανοίξουν τα σχολεία τώρα που το επιδημιολογικό τοπίο είναι θολό και σε δύο βδομάδες αναγκαστικά να κλείσουν ξανά; Ας περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών, οι οποίοι οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί από ποτέ και οφείλουν να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα πολλάκις. Ως εκπαιδευτικοί θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε να υπάρχει συνέχεια στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά πάνω απ’ όλα θέλουμε  ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας αντιμετωπίζουν, εκπαιδευτικούς και μαθητές, ως πειραματόζωα.Ας μην επιβαρυνθεί, λοιπόν, κι άλλο η κοινωνία με το άνοιξε- κλείσε τα σχολεία και με μέτρα που δεν αποδίδουν. Τι νόημα έχει να ανοίξουν τα σχολεία τώρα που το επιδημιολογικό τοπίο είναι θολό και σε δύο βδομάδες αναγκαστικά να κλείσουν ξανά; Ας περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών οι οποίοι οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί από ποτέ και οφείλουν να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα πολλάκις. Οι εκπαιδευτικοί θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε να υπάρχει συνέχεια στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά πάνω απ’ όλα θέλουμε  ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας αντιμετωπίζουν, εκπαιδευτικούς και μαθητές, ως πειραματόζωα.

Το Δ.Σ.της Ο.Κ.Π.Ε.

Posted in ΑΡΘΡΑ, ΟΚΠΕ, Χωρίς κατηγορία.