Συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα Του Υπουργείου Παιδείας κ. Αγγελόπουλο

 

 

Θεσσαλονίκη 30-05-2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στις 17 Μαΐου 2018 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Αγγελόπουλο. Από τη συγκεκριμένη συνάντηση προέκυψαν τα εξής:

Ο κύριος Αγγελόπουλος ήταν ξεκάθαρος στο ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν οι μεταταγμένοι στις θέσεις που κατείχαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γιατί έχουν αγοράσει σπίτια και έχουν τακτοποιήσει τη ζωή τους στα μέρη μετάθεσής τους. Συνεπώς, η άποψη – θέση του Υπουργείου είναι να τακτοποιηθούν εκτός των μεταταγμένων και όσοι από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αδικήθηκαν. Ουσιαστικά, η πρόθεση του Υπουργείου είναι να δοθεί τέτοια λύση στο ζήτημα που να μην αφήνει πιθανότητα για νέες ενστάσεις και δικαστικούς αγώνες. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι το θέμα το εξετάζει το νομικό συμβούλιο του Υπουργείου, διαβεβαίωσε ότι σε διάστημα 7-8 εβδομάδων θα έχει ολοκληρωθεί η τροπολογία που θα δικαιώνει όλους τους αδικηθέντες, την οποία θα γνωστοποιήσει στην Ο.Κ.Π.Ε. αμέσως μετά τη σύνταξή της και θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Η Ομοσπονδία τόνισε ότι δεν έχει την αξίωση να επιστρέψουν οι μεταταγμένοι στην πρότερη οργανική τους θέση αλλά ότι πρέπει να μετατεθούν όλοι όσοι δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης, τέθηκε υπόψη του Γενικού Γραμματέα το ζήτημα της υποχρεωτικής παράτασης της πενταετούς θητείας όλων των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία της χώρας.

Η άποψη του Υπουργείου, όπως εκφράστηκε από τον Γενικό Γραμματέα, ήταν ότι σύντομα θα υπάρξει τροπολογία με την οποία οι εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων θα επιστρέφουν στην οργανική τους θέση αμέσως μετά τη λήξη της θητείας τους, ώστε να εξαλειφθεί η αδικία σε βάρος των συναδέλφων των άλλων σχολείων, επειδή απλά και μόνο οι πρώτοι έχουν κάποια παραπάνω τυπικά προσόντα.

Η Ο.Κ.Π.Ε. τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, με βάση τον νόμο του 2013 που επιλέχθηκαν για πενταετή θητεία στα σχολεία αυτά, μπορούσαν να διαλέξουν μετά το πέρα της, είτε να επιστρέψουν στην οργανική τους θέση, είτε να παραμείνουν στη διεύθυνση εκπαίδευσης που ανήκε το σχολείο στο οποίο είχαν επιλεγεί για θητεία. Εύλογα, επομένως, τονίστηκε από την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας ότι μια πιθανή απόφαση επιστροφής τους στις οργανικές τους θέσεις, οι οποίες, παρεμπιπτόντως, μετά την παρέλευση της διετίας δόθηκαν οργανικά σε άλλους εκπαιδευτικούς, είναι παράνομη και μπορεί να ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για όσους μελλοντικά θα επιλεγούν με θητεία στα σχολεία αυτά.

Το Δ.Σ. της Ο.Κ.Π.Ε.

Posted in ΝΕΑ.