ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΙΣ 08-01-2019

 

 

 

Η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Κ.Π.Ε.) ακολουθώντας σταθερά και με συνέπεια τον αξιακό της κώδικα για συνεχή και στοχευμένη προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων των μελών της, έλαβε μέρος στη συζήτηση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής την Τρίτη 08/01/2019.Η παρουσία της εκεί είχε πρωτεύοντα σκοπό να παρουσιάσει τις θέσεις της επί του προτεινόμενου άρθρου 44, που αφορά την αποκατάσταση της αδικίας που έχουν υποστεί και εξακολουθούν να υφίστανται οι καθηγητές κοινών ειδικοτήτων που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από τις παράνομες μετατάξεις που έλαβαν χώρα τα σχολικά έτη 2012-2013 και 2013-2014 επί υπουργίας κ. Αρβανιτόπουλου. 

Θέλοντας η Ομοσπονδία μας να δώσει τη μέγιστη βαρύτητα σε αυτήν της την προσπάθεια παρευρέθησαν και συμμετείχαν στη συζήτηση η πρόεδρος της ΟΚΠΕ κ. Γοριδάρη Βασιλική και ο αντιπρόεδρός της κ. Χατζηπαναγιώτου Ευστράτιος. Η  πρόεδρος κ. Γοριδάρη Βασιλική αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της υπόθεσης τονίζοντας το πόσο αναίτια και άδικα ταλαιπωρούνται οι συνάδελφοί μας επί πέντε συνεχή έτη από μια παράνομη απόφαση που ελήφθη από τον ίδιο τον τότε υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο. Επισήμανε ακόμη ότι η ΟΚΠΕ στάθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στους αδικημένους συναδέλφους μας, κάνοντας επανειλημμένες επαφές με την τότε ηγεσία του Υπουργείου χωρίς ωστόσο να βρει θετικό και πρόσφορο έδαφος. Αυτή η αδιαλλαξία του Υπουργείου Παιδείας την υποχρέωσε  να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να «φτάσει» το θέμα μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο δικαίωσε περίτρανα τον αγώνα της, ακυρώνοντας τις μετατάξεις και για τα δύο σχολικά έτη 2012-2013 & 2013-2014. Με βάση αυτήν την απόφαση σταθμό η πρόεδρος κάλεσε την τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη νομοθέτηση του άρθρου 44 λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις- διορθώσεις που προτείνει η Ομοσπονδία για την πλήρη αποκατάσταση των αδικιών.  

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο αντιπρόεδρος κ. Χατζηπαναγιώτου Ευστράτιος, ο οποίος αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία της τωρινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να προσπαθήσει να δώσει ένα τέλος σε αυτήν την ταλαιπωρία, αναφέρθηκε σε επιμέρους διορθώσεις που είναι επιβεβλημένο να γίνουν ώστε να επιστρέψουν οι υπηρεσιακές μεταβολές όλων των καθηγητών ΠΕ στην κανονικότητα. Συνοπτικά πρότεινε τα εξής: 

  • Να επεκταθούν οι κρίσιμες περίοδοι μετάθεσης στα δυο σχολικά έτη, ήτοι, πλέον του 2012-2013 και στο σχολικό έτος 2013- 2014. 
  • Το αίτημα για μετάθεση των δικαιούχων να εξεταστεί ως προς τις δηλωθείσες επιλογές τους και όχι μόνο ως προς την πρώτη. 
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους να υποβάλουν νέα αίτηση προσδιορισμού των προτιμήσεων τους 
  • Να δικαιούνται μετάθεσης άπαντες οι αμετάθετοι, οι οποίοι στον αξιολογικό πίνακα κατάταξης για τις μεταθέσεις των σχολικών ετών 2012-2013 ή 2013-2014 τα μόριά τους είναι περισσότερα ή ίσα με τα αντίστοιχα μόρια των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των ιδίων ως άνω κλάδων-ειδικοτήτων, που μετατάχθηκαν, σε όλες τις φάσεις των μετατάξεων, στην ίδια περιοχή, 
  • Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των μετατιθεμένων, βάσει της παρούσας ρύθμισης, δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον αριθμό των μεταταγμένων στην ίδια περιοχή μετάθεσης, σε όλες τις φάσεις των μετατάξεων. Στην περίπτωση αυτή, κατ΄ εξαίρεση μετατίθενται, ανεξαρτήτως μορίων, και όσοι εκπαιδευτικοί των αυτών κλάδων και ειδικοτήτων, με βάση την σειρά κατάταξης τους και μέχρι τον αριθμό των μεταταχθέντων στην ίδια περιοχή 

Το Δ.Σ. της Ο.Κ.Π.Ε. 

Posted in ΑΡΘΡΑ, ΟΚΠΕ.